Category - General Knowledge
Part - First Woman
Question No. - 25
Time - 25 Minuts
1. Who is the first Woman Graduate of India?
a) Mary Thomas & Arti Saha
b) Vijaya Shrama & Shrimala Gupta
c) Jaya Bhargav & Pratibha Sen
d) Kadambini Ganguly and Chandramukhi Basu
Ans- d) Kadambini Ganguly and Chandramukhi Basu, who both received their Bachelor of Arts degrees from Bethune College in 1883.
2. Who is the first Woman PhD holder of India?
a) Bharti Nimare
b) Jaya Bhargav
c) Kamala Sohonie
d) Shruti Shinha
Ans- c) Kamala Sohonie, who completed her PhD at Cambridge University in 1939 for her research on the enzyme "Cytochrome C" and its role in plant respiration.
3. Who is the first Woman Pilot of India?
a) Arti Saha
b) Sarla Thukral
c) Vijaya Shrama
d) Anna George
Ans- b) Sarla Thukral, She became the first Indian Woman to fly an aircraft in 1936, at the age of 21.
4. Who is the first Woman IAS officer of India?
a) Kanchan Chaudhary Bhattacharya
b) Kiran Sharma
c) Anna Rajam Malhotra
d) Arti Verma
Ans- c) Anna Rajam Malhotra, Joined IAS in 1951.
5. Who is the first Woman IFS (indian foreign service) officer of India?
a) Jaya Shrma
b) Chonira Belliappa Muthamma
c) Kanchan Chaudhary Bhattacharya
d) Kavita Keshwani
Ans- b) Chonira Belliappa Muthamma, who joined the Indian Foreign Service in 1949.
6. Who is the first Woman DGP of India?
a) Kanchan Chaudhary Bhattacharya
b) Kiran Sharma
c) Anna Rajam Malhotra
d) Arti Verma
Ans- a) Kanchan Chaudhary Bhattacharya, who was appointed as the Director General of Police (DGP) of Uttarakhand in 2004. She was a 1973 batch IPS officer.
7. Who is the first Woman Doctor of India?
a) Pratima Rajpal
b) Shivani Shrama
c) Anandi Gopal Joshi
d) Jaya Shrma
Ans- c) Anandi Gopal Joshi, who earned her medical degree in the United States in 1886.
8. Who is the first Indian Woman Surgen of India?
a) Muthulakshmi Reddi
b) Kiran Sharma
c) Jaya Bhargav
d) Priya Sinha
Ans- a) Muthulakshmi Reddi, who was the first Indian girl to study surgery at Madras Medical College and served as the first woman house surgeon at the Government Maternity Hospital in Madras.
9. Who is the first Woman Vice-Chancellor in the world, and in India?
a) Pratima Rajpal
b) Kiran Sharma
c) Hansa Mehta
d) Jaya Shrma
Ans- c) Hansa Mehta, who became the first V-C of Maharaja Sayajirao University (MSU) of Baroda in 1949.
10. Who is the first Woman music director in Indian cinema?
a) Parvati Devi
b) Saraswati Devi
c) Jahnavi Sharma
d) Mayuri Joshi
Ans- b) Saraswati Devi, She is known for her score for the film Achhut Kanya (1936).
11. Who is the first Woman Pilot of the Indian Navy?
a) Sub Lieutenant Mayuri
b) Sub Lieutenant Kiran
c) Sub Lieutenant Shivangi
d) Sub Lieutenant Bharti
Ans- c) Sub Lieutenant Shivangi , who was given her wings on December 2, 2019.
12. Who is the first Woman chairperson of the State Bank of India (SBI)?
a) Parvati Devi
b) Arundhati Bhattacharya
c) Priya Bhattacharya
d) Payal Joshi
Ans- c) Priya Bhattacharya, who served from 2013 to 2017.
13. Who is the first Woman Chief Minister of India?
a) Jahnavi Sharma
b) Parvati Devi
c) Sucheta Kripalani
d) Nirupama Patel
Ans- c) Sucheta Kripalani, who was sworn in on 2 October 1963 as chief minister of Uttar Pradesh.
14. Who is the first Woman chief of SEBI?
a) Pratima Rajpal
b) Madhabi Puri Buch
c) Jahnavi Sharma
d) Neha Yadav
Ans- b) Madhabi Puri Buch.
15. Who is the first Woman Engineer of India?
a) Pratima Rajpal
b) Jahnavi Sharma
c) Ayyalasomayajula Lalitha
d) Ashwini Mehta
Ans- c) Ayyalasomayajula Lalitha, is widely recognized as India's first woman engineer, having graduated in electrical engineering in 1943 from the College of Engineering, Guindy, in Chennai.
16. Who is the first Woman Chief Engineer of India?
a) Anna Joseph
b) P.K. Thressia
c) Ayyalasomayajula Lalitha
d) Pratima Joshi
Ans- b) P.K. Thressia, A civil engineer who became the Chief Engineer of the Kerala Public Works Department (PWD) in 1971.
17. Who is the first woman Governer of India?
a) Parvati Devi
b) Priyanaka Joshi
c) Priya Bhattacharya
d) Sarojini Naidu
Ans- d) Sarojini Naidu, She governed Uttar Pradesh from 15 August 1947 to 2 March 1949.
18. Who is the first Woman film director in India?
a) Priyanaka Joshi
b) Anna Joseph
c) Fatma Begum
d) Ashwini Mehta
Ans- c) Fatma Begum, she became a true trailblazer by writing, directing, and producing films, including her 1926 fantasy film Bulbul-e-Paristan.
19. Who is the first Woman chemist in India ?
a) Amisha Chakradhar
b) Anna Joseph
c) Asima Chatterjee
d) Jahnavi Sharma
Ans- b) Anna Joseph.
20. Who is the first Woman in India to receive the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award (now called the Major Dhyan Chand Khel Ratna Award)?
a) Anju Bobby George
b) Karnam Malleswari
c) Mary kom
d) Priya Punia
Ans- b) Karnam Malleswari.
21. Who is the first Woman to receive the Bharat Ratna?
a) Fatma Begum
b) Indira Gandhi
c) Priya Bhattacharya
d) Sarojini Naidu
Ans- b) Indira Gandhi, in 1971.
22. Who is the first Woman advocate of India?
a) Cornelia Sorabji
b) M. Fathima Beevi
c) Fatma Begum
d) Pushplata Sen
Ans- a) Cornelia Sorabji.
23. Who is the first Woman high court Judge of India?
a) Priya Bhattacharya
b) M. Fathima Beevi
c) Anna Chandy
d) Priya Punia
Ans- c) Anna Chandy.
24. Who is the first Woman supreme court Judge of India?
a) Priya Bhattacharya
b) M. Fathima Beevi
c) Anna Chandy
d) Pushplata Sen
Ans- b) M. Fathima Beevi.
25. Who is the first Woman Additional Solicitor General of India?
a) M. Fathima Beevi
b) Indira Jaising
c) Cornelia Sorabji
d) Anna Chandy
Ans- b) Indira Jaising.